Thorkild Maden og Frank Høj
Drenge på Ordrupbanen
Landevejscykling
Overrækkelse
Skagen-København
DBC bestyrelse
Thorkild Madsen 75 år

Sådan begyndte det

En kreativ cykelleder fik en idé...

Det var i sommeren 1985 i Thy, næsten så langt nordpå, som man kan komme i kongeriget Danmark.  Der var danmarksmesterskaber i landevejscykling, og en række kendte og mindre kendte ledere i dansk cykelsport var samlet til denne årets store begivenhed på de danske landeveje.

Blandt dem var naturligvis også legenden Thorkild G. Madsen. Hvordan skulle man kunne køre DM på landevej uden ham?  Og alderen tyngede ham ikke, selv om han var på vej mod de 70. Super-aktiv som speaker, dommer, løbsleder eller hvad han nu måtte blive sat til.  Og bestemt heller ikke den første, der forlod bordet, hvis der skulle festes lidt om aftenen.

Vi kendte jo hinanden alle sammen, men nogen kendte man selvfølgelig bedre end andre.  Én af dem jeg kendte bedst på det tidspunkt var Preben Møller.  En aften trak han mig til side og sagde: - Rico, der er noget jeg vil snakke med dig om.  Du ved jo godt at Thorkild fylder 70 til oktober, det skal der gøres noget ved!
- Ja, selvfølgelig skal der det, svarede jeg, men har du tænkt på noget særligt?

Selvfølgelig havde Preben det.  Vi skulle, med Thorkilds indforståelse, benytte hans 70 års dag til at stifte en fond, Thorkild Madsen-Fonden, der skulle uddele et årligt legat i cykelsporten. Pengene skulle komme i form af gaver i forbindelse med fødselsdagen samt eventuelle ekstra-ordinære bidrag.

Thorkild var naturligvis straks med på ideen, og det lykkedes i første omgang at få samlet en kapital på omkring 50.000,- kroner - og det var ikke så dårligt i 1985-penge.

At det lige skulle være Preben, der fik ideen, var ikke nogen tilfældighed.  Han havde i sin tid været en talentfuld A-rytter i Thorkilds gamle klub DCR, og selv om han i en tidlig alder havde forladt den aktive sport for at hellige sig sin uddannelse, så havde han aldrig glemt sin farverige og altid hjælpsomme formand.  Efter mange år borte fra sporten vendte Preben tilbage i 1980'erne som succesfuld forretningsmand, og gik med såvel utraditionelle ideer og økonomisk opbakning med stor entusiasme ind i sin gamle sport.  Mange af hans ideer var gode, men Madsen-Fonden var den allerbedste.

Første legatmodtager blev den unge junior-rytter Ronny Lerche, der det år havde vundet sølv ved VM i pointsløb på bane.  Han fik 5.000,- kroner, og det var han meget glad for, kan jeg hilse og sige.  Senere døde Ronny desværre i en alt for ung alder, og man må også sige, at tiden har været lidt barsk ved medlemmerne af den første bestyrelse i Thorkild Madsen-Fonden.  Fondens navngiver og æresformand Thorkild Madsen døde mæt af dage i 1995, kort efter sin 80 års dag. Advokat Bruno Fjelstrup og revisor Finn Sørensen, der også var markante lederskikkelser i datidens danske cykelverden, gik bort i en ret tidlig alder, mens idémanden Preben Møller døde i 2009 efter flere års svær sygdom.  Tilbage fra starten er faktisk kun den, der skriver disse linier, men nye folk er kommet til gennem årene og Madsen-Fondens ånd er bevaret.

af Henrik Elmgreen